Löpar filosofi -Train hard, Win easy - Nothing is impossible - No pain, No Gain



Varför springer man ? varför utsätta sig för en sådan maximal smärta? är det bara för att bevisa för andra att man är något eller är det för att bevisa för sig själv att man är något, Vissa anser att löpningen är det ända sättet en svart man i africa kan ta sig ifrån africa utan att behöva sitta i en trälåda nersmugglad i nån trång båt och sälja skärp och solglasögon i Malaga.

Men om man tittar lite närmre så är löpningen inte bara en utväg för svarta fattiga män i africa, Löpningem är ett sätt att komma från vardagen, att slippa fästa sig vid tanken att spendera dem kommande 70 åren på ett kontor eller på ett lager eller kanske kassan på ICA, Löpningen är en dröm som brinner som en låga i oss löpare , olika stora och olika små beroende på vem löparen är. 

Om du ställer dig på drottning gatan i stan och frågar folk vem dem tror skulle vinna ett lopp om det var en svart och en vit man med i loppet, 90% svarar att den svarta mannen vinner. Om vi då ställer dem frågan varför så svarar dem, för att dem springer hela tiden, till skolan, när dem jagar mat mm. Enligt dem är det deras vardag att springa.

Just nu är alla " svarta" bättre än vita, men varför är det så? är det för att dem springer till och från skolan så som den föredetta världsrekordsinnehavaren på 10 000m Haiele Gebreselassi så fint beskrivde eller finns det nån annan förklaring. Alla europeer´s förklaring till dem svartas framgång är doping eller det tidigare "löpa till skolan" efekten, men för mig är dem båda förklaringarna för enkla och kortsökta.

Förr Var det dem "vita" som vann allt, vilket kanske i sig berodde på att dem vita hade pengar och behövde inte slava på samma sätt som dem "svarta" men det var också så att man tränade så fruktansvärt mycke, I storbritanien fannst det vissa tränings teorier där man körde 3 pass om dagen, 3 hårda pass om dagen! Och det fick bära eller brista och den som höll blev bäst, och så var också sanningen. löpar framgångarna bland europeer strömmade fram som Zlatan och Beckham i fotbollens värld.

Men träningsfilosofin spred sig snabbt till dem "svarta" och dem började träna hårt, fruktansvärt hårt. Det kenyanska ordspråket " Train hard, Win easy" föddes. och i och med denna utveckling av träning bland dem svarta kom deras framgångar och dem vita var inte längre härren på täppan. Det tog inte lång tid innan dem vita löparna började ge upp och lägga skorna på hyllan.

Varför lade inte dem "svarta" skorna på hyllan när dem "vita" var bäst? Utan dem envisades om att det fanna en klar sanning om framgångarna och tog reda på vad det var utan att ge upp hoppet.

Med dem orden kan vi dra slutsattsen om att dem "svarta" tränar mycket hårdare och målmedvetnare än dem vita, lever en annan löpar kultur och har en annan syn på träningen än vad dem vita har. Dem vita har i stället för att ta upp kampen för seger lutat sig tillbaka och blivit allt mer bekväma i sin vardag för att i huvudtaget orka lyfta arslet ur soffan för att träna hårdare och nöjer sig hällre med att kolla på när dem "svarta" vinner alla lopp och slänga fram massa enkla bortförklaringar och sedan fokuserat på motionsloppen. 

Med rätt vilja och inställning är ingenting omöjligt, Train hard, Win easy  // victor hedin   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0